120 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

120 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale
120 ani de la infiintarea Jandarmeriei Rurale

Ziua de 1 septembrie are o profunda semnificatie pentru Jandarmeria Romana, fiind un moment de aduceri aminte si recunostinta. In urma cu 120 ani necesitatea existentei unei institutii stabile, autoritare si eficiente pentru asigurarea ordinii si linistii publice si respectarea legilor in mediul rural a determinat initierea unor demersuri pentru elaborarea legii de organizare a Jandarmeriei la nivel national.

Promulgata prin Decret Regal de Carol I la data de 1 septembrie 1893 „Legea pentru organizarea Gendarmeriei Rurale” prevedea instituirea unui Corp de paza si ordine cu caracter militarizat in toate localitatile rurale. La aceeasi data a aparut si Regulamentul de aplicare a Legii.
„Se instituie pentru toata intinderea regatului un corp de Gendarmerie rurala menit a veghea in comunele rurale, siguranta publica, mentinerea ordinii si executarea legilor. indeosebi Gendarmeria este insarcinata cu paza cailor de comunicatie. O supraveghere neintrerupta si o actiune preventiva constituie esenta serviciului sau.”

In scurt timp infiintarea Jandarmeriei Rurale s-a dovedit a fi deosebit de utila si benefica pentru securitatea statului. Caracterul militar i-a oferit recunoastere unanima, iar prin integritate, cinste si omenie jandarmul a devenit unul dintre cei mai respectati membri ai comunitatii, alaturi de preot, invatator si primar. Pregatirea continua, modul de actiune si, uneori, sacrificiul suprem, l-au facut iubit si apreciat.

Corp militar de elita, Jandarmeria Romana a fost prezenta in toate marile evenimente sociale, economice, politice si militare cunoscute in Romania, aducandu-si o importanta contributie in luptele duse de poporul roman in Razboiul Balcanic si in cele doua razboaie mondiale. Pana in anul 1949 cand a fost desfiintata, institutia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformari si evolutii, dar, in esenta, a raspuns necesitatilor societatii de a avea o forta de politie in mediul rural.

Pana in anul 1998 ziua de 1 septembrie marca si Ziua Jandarmeriei Romane. Odata cu intrarea in vigoare a Legii de organizare si functionare a Jandarmeriei, Ziua Armei se sarbatoreste pe 3 Aprilie, fiind momentul care marcheaza promulgarea primului act de infiintare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi” (anul 1850).
Totodata Jandarmeria in mediul rural s-a conturat incepand cu luna august 2003, cand s-au infiintat sectii si posturi de jandarmi in mai multe localitati rurale.

Comenteaza