Actiuni de prevenire a exploatarii prin munca a copiilor

Actiuni de prevenire a exploatarii prin munca a copiilor
Actiuni de prevenire a exploatarii prin munca a copiilor

„Prevenirea si combaterea exploatarii prin munca a copiilor” a constituit una din temele intalnirii organizate luni, 30 septembrie 2013, la sediul Centrului Cultural Ion Vinea.

Scopul acestei intalniri a fost informarea si constientizarea crescatorilor de animale din judetul Giurgiu cu privire la prevederile legale in privinta muncii copiilor si tinerilor precum si la dreptul copiilor de a fi protejati impotriva oricarei forme de exploatare economica.
Organizarea actiunii a fost initiata de Inspectoratul Teritorial de Munca Giurgiu, institutie care, alaturi de Directia Generala de si , Inspectoratul Judetean de Politie, Inspectoratul scolar si Directia de Sanatate Publica, face parte din Echipa Intersectoriala Locala (EIL) in domeniul prevenirii si combaterii exploatarii prin munca a copilului.

In cadrul acestei actiuni, participantii (15 crescatori de animale din judet) au fost informati cu privire la munca fara o forma contractuala reglementata de lege (munca la negru a copiilor cu varsta peste 15 ani sau a copiilor sub varsta minima de angajare), precum si cu privire la muncile periculoase pentru minori, munci care prin durata, frecventa, intensitate, gradul de pericol, risc sau conditii de munca au drept consecinta afectarea dezvoltarii, educatiei sau moralitatii copiilor.
Reprezentantii au facut referire la sanctiunile pe care le risca angajatorii in situatia in care incadreaza in munca copii sau tineri, fara a fi respectata varsta minima legala sau fara a fi respectata legislatia muncii in domeniul sanatatii si securitatii in munca.
Reprezentantul DGASPC a precizat ca este interzisa orice practica prin intermediul careia un copil este dat de unul sau ambii parinti in schimbul unei recompense sau nu, in scopul exploatarii copilului sau a muncii acestuia, subliniind faptul ca exploatare prin munca este si in cazul in care copiii abandoneaza scoala in favoarea muncii.
In cadrul acestei intalniri, participantii au fost informati cu privire la faptul ca muncile desfasurate de copii precum servitutea pentru datorii si munca de servitor (de exemplu, copii dati ca servitori la persoane straine, de regula pentru munci domestice in contul unor datorii ale parintilor, copii dati la stana) reprezinta situatii de munci intolerabile, in cazul carora politia va efectua cercetare penala, conform legii.

Intalnirea de astazi se inscrie in activitatile cuprinse in Planul de actiuni al Echipei Intersectoriale Locale in domeniul prevenirii si combaterii exploatarii copiilor prin munca, echipa multidiciplinara si interinstutionala care are rolul de a identifica/referi/ monitoriza cazurile de exploatare a copilului prin munca.

Comenteaza