Begonia – cultivarea si intretinerea begoniei

Begonia - cultivarea si intretinerea begoniei
Begonia – cultivarea si intretinerea begoniei

Begonia este o planta foarte frumoasa, decorativa prin aspectul sau, usor de cultivat si intretinut. Nu este foarte pretentioasa la ingrijire si daca respectati unele mici sugestii, puteti sa va bucurati de frumusetea unei begonii.

Expunere: Cat mai multa lumina dar nu lumina directa a soarelui, putin difuza este suficient. Curentii de aer nu-i priesc, asa ca atentie unde ii cautati un locsor.
Temperatura: Nu suporta frigul si caldura, o plaja a temperaturii intre 14 si 22 de grade celsius este foarte buna. Atunci cand plantele sunt mai tinere au nevoie de ceva mai multa caldura, intre 18 si 22 de grade celsius pentru crestere , iar atunci cand se formeaza deja primii boboci de floare poate fi coborata temperatura la 16 – 18 grade celsius. Temperaturile mai inalte pot provoca moartea plantei fara alte simptome premergatoare, frunzele incep sa se ofileasca fara sa mai fie posibil revenirea sau tratarea simptomului. Daca temperatura este foarte joasa, simptomul este ca frunzele bazale incep sa se ingalbeneasca, semn ca umiditatea este excesiva sau este foarte frig.
Substratul de pamant: Begonia hybrida are nevoie de un pamant fertil, bine drenat pentru a nu stagna apa, bogat in turba bruna si pamant de frunze recoltat din padure. Pentru a garanta o buna drenare a apei puneti pe fundul vasului 1 cm de pietris combinat cu nisip.
Apa: Verificati cu atentie substratul inainte de a uda, puteti infinge degetul pentru a vedea daca substratul este umed sau uscat, si doar daca e uscat administrati apa in cantitati mici. Este recomandat ca begonia sa o idati vara de 2 ori pe saptamana iar iarna o data la 10 zile, dar pentru plantele tinute in casa depinde temperatura si umiditatea aerului. Eliminati totdeauna apa din tavita, si vaporizati frunzele cu apa dulce, e mai bine decat sa udati fara rost.
Fertilizare: Pe durata infloririi folositi fertilizante lichide dizolvate in apa de udat, o data la doua saptamani, respectand intocmai dozajul indicat de producator. Begonia hybrida olandeza are nevoie de fertilizari bogate in magneziu, fara de care se pot observa usoare ingalbeniri ale frunzelor in zona nervurilor.
Boli si daunatori: Totdeauna apar atunci cand nu este respectata umiditatea justa, putregaiul cenusiu si Botrytis, datorate in principal udarilor necorespunzatoare. Pentru a inlatura problema fara sa pierdeti planta, suspendati udarile, mutati planta intr-un loc uscat, eliminati tavita de sub ghiveci. Dupa caz puteti face un tratament cu o substanta activa.

Comenteaza