Craciunita, Craciunelul – cultivare si intretinere craciunita

Craciunita, Craciunelul - cultivare si intretinere craciunita
, Craciunelul – cultivare si intretinere

Craciunita este o planta decorativa foarte frumoasa, care, asa cum ii spune si numele, are legatura cu Craciunul. Ea poate fi facuta sa infloreasca in perioada Craciunului, aplicandu-i un tratament specific, de scurtare a perioadei de lumina care cade pe craciunita. Sugestiile de mai jos va vor fi utile in a avea o frumoasa craciunita de Craciun!

Florile tubuloase, cu diametrul de pana la 8 cm, apar din areolele situate in varful segmentelor tulpinale si au petalele mai mult sau mai putin rasfrante, colorate in nuante diferite de alb, roz, rosu sau galben.Infloresc sporadic la sfarsitul toamnei, insa inflorirea maxima se desfasoara in perioada decembrie – ianuarie.
Daca doriti sa o ajutati sa infloreasca sigur pentru Sarbatorile de Craciun, atunci trebuie sa reduceti ziua acoperind planta cu o cutie eventual, incepand cu ora 16 pana a doua zi spre ora 9. Astfel timp de o luna sau doua o ajutati sa–si formeze bobocii florali, scurtand lumina zilei cu circa 7-8 saptamani inainte de Craciun.
Craciunelul are nevoie de zile scurte pentru inductie florala si pentru inflorire.
Solicita o intensitate luminoasa ridicata, insa vara plantele se umbresc.
In perioada de iarna, pentru ca inflorirea sa fie de durata si coloritul florilor mai viu , plantele se mentin la temperaturi de 12-14 grade C ziua si 10-12 grade C noaptea.
Craciunita este usor de inmultit, din fragmente de tulpina, operatie care se face de preferinta primavara tarziu sau la inceputul verii. Se rupe un fragment de tulpina care sa contina 2-3 internoduri si se planteaza intr-un amestec de turba cu nisip si perlit.
Pentru udare este recomandat sa o udati abundent prima data, dupa care surplusul de apa din tavita sa-l inlaturati. Este indicat sa lasati un pic substratul de pamant sa se usuce.

Comenteaza