Giurgiu, 16 – 22 septembrie – Saptamana Europeana a Mobilitatii

Giurgiu, 16 - 22 septembrie - Saptamana Europeana a Mobilitatii
Giurgiu, 16 – 22 septembrie – Saptamana Europeana a Mobilitatii

In fiecare an, in luna septembrie oameni de pe intreg globul se intalnesc pe strazi, in parcuri, intre blocuri, pentru a sarbatori “Ziua Mondiala fara Masini” (22 septembrie) si Saptamana Europeana a Mobilitatii (16-22 septembrie).

Tema din acest an a Saptamanii Europene a Mobilitatii este “Clean air – it’s your move” („Aer curat – este in puterea ta!„) si se concentreaza pe promovarea mobilitatii si ameliorarea sanatatii populatiei prin folosirea bicicletei, a mersului pe jos si a mijloacelor de transport in comun, constituind si un indemn la adresa autoritatilor locale de a include in programele proprii de dezvoltare mai multe masuri precum crearea de zone cu trafic scazut sau fara trafic, lansarea de programe pentru reducerea vitezei, crearea retelelor de piste ciclabile si a infrastructurilor destinate biciclistilor, precum si punerea in circulatie de noi autobuze ecologice.

La Giurgiu, Saptamana Europeana a Mobilitatii se sarbatoreste prin anumite initiative si manifestari inca din anul 2004.
Anul acesta, doua vor fi evenimentele ce o vor marca:
– organizarea impreuna cu Clubul Nautic „SAN GIORGIO”, in data de 21 septembrie 2013, incepand cu ora 900, pe canalul Sf. Gheorghe, a unei Parade a ambarcatiunilor din Giurgiu, avand drept scop nu doar aducerea in atentia publicului a frumusetii acestor ambarcatiuni, ci si evidentierea beneficiilor aduse de sport, miscare in aer liber, intr-un cadru natural cat mai putin poluat;
– organizarea, in data de 22 septembrie 2013, in intervalul orar 930 – 1230, a unui mars cu participarea masiva a cetatenilor orasului, de la cel mai mic, la cel mai mare, pe jos sau cu bicicleta, pe role sau cu trotineta etc. Startul pentru mars va fi dat din parcarea Kaufland, iar punctul terminus va fi in Piata Unirii, in fata Teatrului „Tudor Vianu”.

Prin urmare, toti cetatenii orasului sunt invitati sa admire Parada ambarcatiunilor din Giurgiu in data de 21 septembrie, iar pe 22 septembrie, sa participe la Marsul dedicat Zilei Mondiale fara Masini si Saptamanii Europene a Mobilitatii.

„Stop CO2!”, „Pune frana incalzirii globale!”, „A venit timpul sa opresti motorul!”, „Bicicleta = zero emisii CO2” „Azi fara masini si noxe!”, „Mersul pe bicicleta face silueta!” sau „Gandeste verde!” sunt doar cateva dintre mesajele care rezoneaza cu aceste doua manifestari.
Reducerea emisiilor de CO2 prin folosirea cu precadere a mijloacelor de transport in comun si renuntarea la masinile cu consum mare in favoarea celor de capacitate mica, mult mai potrivite pentru traficul urban, este o necesitate stringenta, avand in vedere ca actualmente in Europa transportul detine o cota de aproximativ 30% din totalul emisiilor de CO2 si 60% din consumul de combustibil petrolier. Dioxidul de carbon se inscrie in randul gazelor cu efect de sera – principalele responsabile pentru incalzirea globala, iar cantitatea de CO2 rezultata din transport creste alarmant de la an la an. in intervalul 1990 – 2007 cresterea a fost de 30% la nivel european si de 67% in Romania.

Comenteaza