Lipirea tevilor de cupru

Pentru trebuie:
– o scula speciala de taiat tevi cu o „rotita” vidia pentru a putea taia drept tevile (daca nu aveti de facut multe taieturi, merge una ieftina)
– un burete de slefuit imbinarile (un fel de pasla); merge si cu hartie abraziva dar exista riscul sa ramana urme
– pasta speciala (flux de lipit), cu care se unge teava si mufa inainte de a le imbina
– cositor
– lampa cu gaz
Procedeul e simplu: se imbina tevile, se incalzesc pana se topeste pasta de lipit (pana apare cositor incins la baza imbinarii) si atunci se foloseste sarma de cositor pentru a se completa imbinarea.

Lipirea tevilor de cupru
Lipirea tevilor de cupru

Se usuca cu o carpa umeda (nu uda) sau se lasa sa se raceasca. Slefuire nu este neaparat necesara, decapatnul face totul foarte bine si lipirea e perfecta.
Tevile se taie cu acel cutter descris mai sus, cuprul e moale si se taie usor.
Decapantul se pune pe ambele capete si la mufe pe interior.
Nu bagati tevile in apa, pentru o racire rapida; pot aparea fisuri.

Incalzirea se face cu o lampa cu gaz (ieftina), ca o butelie mica cu pistol; nu folositi oxi-acetilenic, are flacara mult prea fierbinte si va topi teava. Lampa pe gaz are 300-400 grade, pentru cositor e suficient 150-200 grade.
In momentul in care se lipeste aproape de zid se pune intre teava si zid o tabla care sa preia caldura in exces si sa nu se dea foc sau topi eventuala vopsea de pe zid, sa nu lase urme.
Teava incinsa „trage” singura cositurul odata alimentata, pe toata suprafata de lipire, cand e prea mult da pe afara, atucni e semn ca s-a lipit bine.
Se foloseste rola de cositor pur nu fludor sau altele de electronica. Daca ramane ca o picatura mai mare sub locul lipirii, polizati/piliti putin daca tineti la perfectiune dar nu mult, cat sa nu afecteze sudura, nu reincalziti teava.  
Daca aveti de lipit o combinatie mai serioasa, T-eu cu 3 tevi sau dublu T-eu, decapati totul puneti in pozitia finala toate tevile imbinate, incalziti bine de tot teava si cand e gata si lipiti repede fiecare, nu separat ca se pot strica celalalte lipituri daca sunt prea aproape.
Totul trebuie facut repede, cuprul conducand bine caldura, nu trebuie lasat sa se raceasca.

Comenteaza