Muscata – cultivarea si intretinerea muscatei

Muscata - cultivarea si intretinerea muscatei
Muscata – cultivarea si intretinerea muscatei

Spre deosebire de alte plante, Muscatele sunt plante pretentioase fata de intensitatea luminoasa, avand nevoie de spatii luminoase si suportand foarte bine soarele direct. Sunt plante foarte raspandite, mai ales la cei care au case, putand fi vazute foarte des in geamurile caselor. Daca tineti cont de sugestiile de mai jos, puteti intra in randul cultivatorilor de muscate.

Temperatura optima pentru crestere si inflorire este de 18 – 20 grade C ziua si 10 – 12 grade C noaptea , muscata fiind una dintre cele mai sensibile specii la termoperiodismul diurn. Iarna se recomanda mentinerea plantelor la temperaturi mai scazute , de 5 – 10 grade C , in spatii mai mult sau mai putin luminate.Udarea in sezonul cald se face astfel incat substratul sa se mentina in permanenta reavan ; iarna udarea se face rar , doar atat cat substratul sa nu se usuce total. Substratul de cultura trebuie sa fie fertil , bogat in humus , mijlociu ca textura , cu pH neutru.
Producerea plantelor. Muscatele se inmultesc foarte usor prin butasi de varf si fragmente de lastari cu 2 – 3 noduri , la sfarsitul verii – inceputul toamnei (august – septembrie ) si primavara devreme ( februarie – martie ).
Butasirea de toamna asigura plante mai bine ramificate si se impune mai ales la Pelargonium grandiflorum pentru ca plantele in formare sa beneficieze de diferentele mai mari de temperatura dintre zi si noapte din timpul iernii ( termoperiodism diurn ), care favorizeaza o inflorire mai bogata in primavara. Ca substrat de inradacinare se poate folosi turba fibroasa , nisipul sau perlitul , singure sau in amestec. Inradacinarea se poate realiza chiar si in sticle cu apa. In conditiile unei temperaturi optime de 20 – 22 grade C in substrat si 16 – 18 grade C in atmosfera si a unei umiditati relative de 85 – 90 % , butasii inradacineaza in circa 3 saptamani.
Ingrijirea plantelor. Dupa plantarea in ghivece , butasii inradacinati se ciupesc de 1 – 2 ori in vederea ramificarii. Ciupirea se poate realiza mai scurt sau mai lung , in functie de modul de conducere care se doreste a fi indus plantelor ( tufa ramificata de la baza sau planta cu tulpina evidenta si ramificatii in varful acesteia ).
Dupa ciupiri se recomanda aplicarea de tratamente foliare cu retardanti de crestere ( Cycocel 0,1 – 0,2 % ) , acestea avand rolul de a determina o crestere mai compacta si o inflorire mai bogata a plantelor.
Fertilizarile faziale se fac bilunar cu ingrasaminte minerale complexe , cu concentratia de 0,15 – 0,2 %.

Comenteaza