Orhidee – cultivarea si intretinerea orhideelor

Orhidee - cultivarea si intretinerea orhideelor
Orhidee – cultivarea si intretinerea orhideelor

Orhideea este planta cu cele mai multe specii, de o mare varietate de forme si culori ale florilor, unele cu un miros extrem de puternic. Sunt plante care, spre deosebire de parerea generala, pot fi cultivate in casa noastra relativ usor, fiind chiar nebanuit de rezistente. Daca tineti cont de regullile generale de intretinere de mai jos, va puteti crea in apartament un spatiu extrem de colorat si decorativ.

In casa noastra orhideele se pot cultiva foarte simplu respectand un minim de reguli, totul pornind de la faptul ca respectand aceste reguli orhideele vor fi flori foarte rezistente, chiar neasteptat de rezistente. Prima regula de baza pentru a incepe cu dreptul cultivarea orhideelor este sa va alegeti un loc ferit de curenti de aer, orhideele nu se simt bine in locuri foarte ventilate datorita aerisirii zilnice din casa dumneavostra de exemplu, sau in locuri unde deschideti des usa si ele sunt in dreptul acestor curenti de aer. O pozitie buna este in spatele unei ferestre cu expozitie sudica, sau sud-estica pentru a avea lumina abundenta. Speciile care se dezvolta bine la o pozitie mai luminata sunt Catleya, Cymbidium si Dendrobium. Cele care au nevoie de ceva mai putina lumina sunt Phalaenopsis si Paphiopedilum. Un alt loc bun este in baie, datorita umezelii specifice, dar nu orice baie, cele din apartamentele vechi care nu au prin constructia blocului o fereastra mai generoasa nu sunt asa de indicate. Sunt insa case , sau vile mai noi, de arhitectura moderna ce au fereastra mai mare in baie, ei bine in aceste bai orhideele sunt de dorit. in plus este demonstrat stiintific ca toate orhideele epifite curata aerul din casa noastra absorband cu radacinile lor impuritatile din aer.
Deasemeni, sub vas asezati intotdeauna tavite pline cu argila, pentru a impiedica ca radacinile orhideelor sa intre in contact direct cu apa de udat. Un alt sfat, daca locuiti la curte, si dispuneti de o terasa sau de o minigradina pe timpul verii puteti sa le scoateti in gradina intr-un loc umbrit, Cymbidium si Dendrobium sunt specii de orhidee ce suporta si soarele de dimineata, pana pe la ora 11 maxim.
Substratul de cultura
Orhideele tropicale cultivate ( cele ce in mediul natural cresc pe trunchiul arborilor ) nu se pot cultiva in pamant direct sau in substrat de pamant. Substratul de cultura trebuie sa asigure umiditatea necesara nutritiei dar in acelasi timp trebuie sa lase aparatul radical sa respire. Pe vremuri cultivatorii foloseau ca substrat de cultura pentru orhidee un amestec de turba, scoarta de pin, diverse fibre vegetale , spuma si polistiren. Astazi cel mai utilizat substrat este coaja de molid si de pin taiate in bucati mici de un centimetru si sterilizate. La magazinele de gradina gasim gata preparate amestecuri optime pentru cultura orhideelor , ce sunt gata de utilizat fara alte operatii suplimentare. Deasemeni este indicat sa folosim vase transparente pentru cultura, lumina fiind iarasi un factor important in nutritie.
Reinvasarea este o operatie ce trebuie facuta, si este de o mare importanta. insa, aceasta operatie trebuie facuta cat mai rar cu putinta, o data la 3 – 4 ani, sau atunci cand vedem ca substratul de cultura a devenit foarte compact si impiedica respiratia radacinilor. Un alt truc pentru a ne da seama daca atunci cand reinvasam orhideele este nevoie de un vas mai mare, este de a arunca o privire la radacini, daca nu ies din vasul vechi si nu depasesc marginile vasului nu este nevoie sa marim dimensiunea noului ghiveci. O alta atentie marita trebuie sa acordam vaselor ce le folosim. in acest sens nu vom folosi niciodata vase de teracota , sau chiar si de lut, pentru ca favorizeaza aparitia salinitatii atunci cand are loc procesul de evaporare a apei. in vasele de plastic evaporarea apei are loc la suprafata substratului de cultura, in acest fel radacinile nu intra in contact direct cu aceasta salinitate nedorita.
Apa si fertilizarea
Regula de aur a udarii corecte a orhideelor epifite este sa lasati sa se usuce substratul intre o udare si alta, pentru a da posibilitatea radacinilor sa respire. Cand vasul devine usor la greutate, atunci udam abundent, iar mai apoi pana la urmatoarea udare trebuie sa asteptam sa se usuce din nou. O alta metoda folosita la unele orhidee este a umezi prin pulverizare in fiecare dimineata substratul de cultura la suprafata lui. Unele specii de orhidee cum ar fi Paphiopedilum au nevoie de mentinerea substratului de cultura umed. Pentru udare folosim intotdeauna apa fara calcar, spre exemplu apa de ploaie, sau chiar si de la robinet dar o lasam de la o zi la alta. Sau se mai poate folosi apa demineralizata, cea care este indicata pentru folosirea la masinile de calcat cu aburi.
Fertilizarea deasemeni trebuie sa fie cat mai putina, si in perioada de vegetatie. Adica o data la 2- 4 saptamani , utilizati un ingrasamant pentru orhidee diluat in apa de udat conform cu indicatiile producatorului. Trebuie evitata fertilizarea in exces, radacinile vor fi primele afectate . Daca aveti incertitudini cu privire la necesitatea fertilizarii atunci mai bine nu o mai faceti.
Inmultirea orhideelor
Hibrizii pe care ii cumparam din florarii   sau de la centrele de gradina sunt aproape imposibil de inmultit, pentru ca aceasta operatie trebuie efectuata in vitro, intr-un mediu steril si numai in conditii de laborator. Deci de preferat este sa cumparam soiurile si hibrizii care ne plac si sa-i ingrijim asa cum trebuie. Mai sunt situatii in care dupa o ingrijire corespunzatoare de 3- 4 ani uneori pot sa apara pui mai mici care pot fi despartiti de tufa numai primavara.
Boli si daunatori
Datorita umiditatii ridicate necesare in cultura , putem sa ne confruntam si cu aparitia unor boli fungice, cat si a celor provocate de atacul unor bacterii . Se vor observa pe frunze sau pe radacini diferite pete de culoare inchisa. Pentru combatere in primul rand opriti udarea pentru o saptamana de zile, si aplicati stropiri prin pulverizare cu Topsin sau Bravo.
Orhideea ca floare taiata primita la o zi de nastere sau cu orice alta ocazie este simbolul pasiunii. Nu uitati ca trebuie schimbata apa, pozitionat vasul intr-un loc proaspat si nu prea cald, astfel florile vor dura pentru o lunga perioada de timp.
O alta curiozitate pentru noi este ca in regiunile asiatice unde este cultivata orhideea pentru extractia de vanilie, deci a soiurilor de vanilie, orhideele ating chiar si 20 de metri lungime si infloresc toate in aceeasi zi. La fiecare frunza corespunde cate o floare iar lucratorii de acolo trebuie sa faca polenizarea manual pentru a putea produce fructe.
Asadar, pentru a ne ingriji orhideele nu este o indeletnicire foarte grea, dar o data intrat acest „microb” in sange nu mai poti scapa de pasiunea pentru orhidee. Respectati cateva reguli minime, urmariti-le cu atentie evolutia, transplantati doar primavara si doar daca este musai nevoie, mentineti umiditatea atmosferica cat mai ridicata si cu siguranta veti fi rasplatiti cu flori pe masura.

Comenteaza