Traditii si obiceiuri de Paste in zona Giurgiu – Vlasca

Traditii si obiceiuri de Paste in zona Giurgiu - Vlasca
Traditii si obiceiuri de Paste in zona Giurgiu – Vlasca

Toate gospodinele din zona Giurgiu fac locuinta luna inainte de Saptamana Mare caci in aceasta este mare pacat, asa cum spun batranii, sa faci treburi casnice grele; in zilele dinainte de Paste trebuie sa faci bucate si sa pregatesti casa pentru oaspeti.

In ceea ce priveste masa de Pasti, sub nici o forma nu trebuie sa lipseasca ouale rosii, drobul de miel, pasca si cozonacul. Femeile din satele giurgiuvene respecta ritualul vopsirii oualor in Joia Mare, deoarece vinerea este considerata ca si ziua de Pasti, in biserici avand loc „Prohodul”.
Pentru decorarea deosebita a oualelor se foloseste lumanare topita pentru ornat, ceara de albine amestecata cu carbune pisat si frunze de patrunjel, iar pentru colorare se folosesc coji de ceapa pentru a obtine culoarea galben si sfecla rosie, pentru oua rosii.

In Joia Mare, crestinii aprind la fiecare mormant din cimitir, bozii uscate, care semnifica purificarea mormantului, iar femeile impart colaci si mere. in satele slobozia, Toporu si Putineiu, batranele pastreaza traditia veche si aprind focul la mormant dupa orele 24,00.

De inviere, in comuna Ulmi cetatenii fac focuri mari, din 50-100 de cauciucuri de masina, in fata bisericilor. Locuitorii din aceasta zona spun ca focurile alunga duhurile rele si purifica natura.

In prima zi de Pasti, in comunele Varasti si Valea Dragului, cete de fete colinda „Buienitul”, un obicei bulgaresc care este respectat de zeci de ani. in functie de gazdele colindate, tinerele au un colind specific pentru gospodarii care au fete, baieti sau tineri casatoriti.
In cea de-a doua zi de Paste, in multe localitati de la sate, gospodinele merg la biserica cu tavi cu peste cu orez, iar dupa slujba bucatele sunt impartite enoriasilor, pentru sufletul mortilor.

Ciocnirea oualor se face dupa anumite reguli ce trebuiesc musai respectate de membrii familiei. Primul care ciocneste un ou in ziua de Pasti este barbatul cel mai in varsta din casa, apoi sotii intre ei, apoi copiii cu parintii acestia fiind urmati de celelalte rude, prieteni si vecini.
Cei care nu au fost crestinati de copii si sunt botezati in ziua de Pasti trebuie obligatoriu sa fie imbracati in alb, acestia fiind nevoiti sa poarte vesmintele intreaga saptamana dupa Pasti, reprezentand simbolul unei noi vieti. De aici vine si obiceiul de a purta haine noi cu ocazia Sarbatorilor Pascale.

Multe din aceste obiceiuri se intalnesc, sub o forma sau alta, si in alte zone ale tarii.
Un obicei intalnit doar in zona Giurgiu este Ziua in care „vii stau la masa cu mortii”, o traditie a rromilor spoitori din zona Giurgiu, sarbatorita a doua zi de Paste.
Cimitirul Sf. Haralambie, in a doua zi de Paste , se umple cu rromii spoitori care se aduna la mormintele stramosilor pentru a spune o rugaciune si a varsa o lacrima pentru cei dusi de pe aceasta lume.
Mesele pline cu bucate sunt intinse la mormintele celor dragi, cei vii luand, simbolic, masa cu cei morti si impartind bucate celor ce nu au.

Comenteaza