Tratament Varicela (Varsat de vant)

Tratament Varicela (Varsat de vant)

Atentie! Tratamentul varsatului de vant (varicela) variaza in functie de varsta persoanei, starea de sanatate si de severitatea bolii. Consultati intotdeauna medicul.
La copiii care nu au alte afectiuni, varicela se poate trata doar la domiciliu. Tratamentul recomandat consta in administrarea de Paracetamol sau Ibuprofen pentru a reduce febra si disconfortul, dar nu se recomanda folosirea de medicamente orale sau lotiuni de uz extern care sa inlature mancarimea. La persoanele tinere cu varsta sub 20 de ani nu se recomanda aspirina deoarece aceasta prezinta un risc crescut de a dezvolta sindrom Reye. De asemenea aplicarea pe tegumente a fainii de ovaz calmeaza mancarimea.
Adolescentii si adultii cu varicela de obicei prezinta simptome mai severe de boala decat copiii si totodata acestia au un risc crescut de a dezvolta complicatii de boala. Cu toate acestea cei mai multi au nevoie doar de tratament administrat la domiciliu. Persoanele adulte care au varicela trebuie sa fie consultate de cadrele medicale; unele dintre acestea necesita ingrijire medicala in spital.
Femeile insarcinate si persoanele care au sistemul imun deprimat sunt susceptibile de a dezvolta complicatii. Se recomanda consultul medical la aceste persoane, imediat ce se constata ca sunt bolnavi de varicela.
Tratamentul medical poate induce formarea de anticorpi impotriva varicelei care pot intarzia sau preveni aparitia acesteia, de asemenea tratamentul medical antiviral determina scurtarea duratei bolii. Vaccinul impotriva varicelei trebuie facut chiar daca persoana a fost expusa la varicela; acest tratament poate impiedica aparitia bolii. Acest vaccin este recomandat sa fie facut imediat in primele 3 zile de la expunerea persoanei la varicela.
Tratament ambulator (la domiciliu)
Cei mai multi dintre copiii fara alte afectiuni, adolescentii si adultii care au varsat de vant (varicela) au nevoie de tratament doar la domiciliu. Cu toate acestea, toti adultii cu varicela necesita consult medical.
O persoana bolnava de varicela nu necesita sa stea in pat, dar e recomandat ca aceasta sa stea linistita si in repaus.
Nu se recomanda tratarea simptomelor, ca de exemplu febra si mancarimea. Trebuie sa fie consultat medicul care ingrijeste copilul inainte ca acesta sa ia anumite medicamente. Copiii sunt mult mai sensibili la efectele adverse ale unor medicamente. De asemenea absorbtia medicamentelor la copii este diferita de cea a adultului. La copii, administrearea medicamentelor trebuie facuta cu o lingurita marcata sau cu o cupa speciala; nu trebuie folosita o lingura obisnuita pentru administrarea medicatiei sau o cantitate la intamplare.
Reducerea pruritului (scarpinat)
Eruptia de varicela este pruriginoasa (produce mancarime). Gratajul (scarpinatul) veziculelor poate cauza infectia acestora sau cicatrici care vor ramane dupa vindecarea varicelei. Unele metode terapeutice efectuate la domiciliu pot impiedica scarpinatul din eruptia variceloasa, ca de exemplu faina de ovaz aplicata pe piele, compresele reci, calmante si administrarea de antihistaminice (antialergice) oral.

Comenteaza