“Zilele Culturii Romane in Bulgaria”, organizate la Ruse

“Zilele Culturii Romane in Bulgaria”, organizate la Ruse
in Bulgaria”, organizate la Ruse

Miercuri seara, 27 noiembrie, in foaierul Teatrului Dramatic “Sava Ognianov” din Ruse a avut loc deschiderea unui eveniment in premiera la Ruse, dedicat poporului roman, cu ocazia sarbatoririi “Zilei Nationale a Romaniei”.

Este vorba despre o serie de manifestari culturale reunite sub titlul “Zilele Culturii Romane in Bulgaria”, organizate de autoritatile bulgare, in colaborare cu institutiile de cultura si cu Asociatia Euroregiunea “Danubius”, al carei director executiv este Lili Ganceva.

In prezenta reprezentantilor Ambasadei Romaniei la Sofia, a prefectului Ventsislav Kalchev, a viceprimarului Strahil Karapchanski, a reprezentantilor Primariei Municipiului Giurgiu, dar si a oamenilor de cultura bulgari si a publicului larg, a avut loc vernisarea unei expozitii dedicate Reginei Maria.
Circa 30 de fotografii cu aceasta deosebita personalitate au fost reunite pe simezele expozitiei realizate de Muzeul National Palatul Cotroceni din Bucuresti, in semn de omagiu, la implinirea a 75 de ani de la moartea reginei.

In discursurile lor, oficialii bulgari au vorbit despre stransa legatura de cooperare si prietenie cu omologii romani, motiv solid ce i-a determinat sa organizeze aceste manifestari dedicate vecinilor de peste Dunare, multumind in acelasi timp pentru sprijinul acordat orasului Ruse in competitia pentru Capitala Culturala Europeana in 2019.

Seara a continuat cu un concert sustinut de elevii de la Liceele “Dinu Lipati” din Capitala si Veselin Stoianov din Ruse.
Joi, 28 noiembrie, este ziua dedicata teatrului, cu doua piese apartinand Teatrului Dramatic din Ruse, “Sava Ognianov” si Teatrului “Tudor Vianu” din Giurgiu, programate pentru orele 17.00 , respectiv 19.00.
Vineri, 29 noiembrie, este ziua dedicata filmului romanesc, in programul “Zilelor Culturii Romane in Bulgaria” fiind cuprinsa vizionarea peliculei lui Cristian Mungiu, “Dupa Dealuri”.

Comenteaza