A fost confirmat primul focar de pestă porcină în județul Giurgiu

Focar de pesta porcina in Giurgiu
Focar de pesta porcina in Giurgiu

Era aproape de neconceput ca pesta porcină să nu ajungă și la Giurgiu; a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o gospodărie din localitatea Brăniştari, Comuna Călugăreni, judeţ Giurgiu.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport.

Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă Giurgiu şi Unitatea locală de decizie din cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor Giurgiu s-au reunit astăzi pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

DSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Comunicat de presă al DSVSA Giurgiu

În urma confirmării acestui focar CJSU a dispus:
– Inchiderea targului din localitatea Călugăreni, precum si a celui din orasul Bolintin Vale, pe o perioada nedeterminata;

– Instituirea unor filtre de control rutiere si filtre de dezinfectie, formate din 4 reprezentanti ai D.S.V.S.A. Giurgiu, 2 reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean Giurgiu si 2 reprezentanti ai Inspectoratului de Jandarmi Judetean Giurgiu.

Aceste masuri dispuse de catre presedintele C.J.S.U. au fost transmise si catre Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta de la nivelul judetului Giurgiu, in scopul aducerii la cunostinta locuitorilor de la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.