Încep lucrările la stația de comprimare din cadrul proiectului BRUA de la Podișor

Incepe constructia statiei de comprimare de la Podisor
Incepe constructia statiei de comprimare de la Podisor

SNTGN Transgaz SA a semnat ordinul de începere a lucrărilor la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești, și Jupa din cadrul proiectului BRUA – Faza 1

Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale.

Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Importanța strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanțarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 Euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.

Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 mil. euro. Uniunea Europeană acoperă 179, 3 mil euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate.

La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre:
– Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniță;
– Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la graniță.

Termenul estimat de finalizare este 31.12.2019.

Proiectul BRUA Faza I este considerat un proiect prioritar la nivel regional. El este inclus în lista proiectelor CESEC (Central East South Europe Gas Connectivity), pentru că aduce o contribuție semnificativă la creșterea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale şi a gradului de interconectivitate regională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.