Un nou focar de pestă porcină africană în Giurgiu; nenorocirea ia amploare!

Focar de pesta porcina in Giurgiu
Focar de pesta porcina in Giurgiu

În localitatea Mihai Bravu, judeţ Giurgiu într-o exploataţie nonprofesională de creştere a porcilor a fost confirmată pesta porcină africană conform buletinului de analiza emis în data de 27.09.2018.

Porcii din exploataţie vor fi ucişi.

Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Au fost ucişi preventiv un număr de 107 de porci în 22 exploataţii din Brăniştari.

Acţiunea se realizează cu respectarea H.G. nr. 1214/2009 cu modificări (H.G. nr. 484/2018), pentru despăgubirea proprietarilor de animale pentru pierderile suferite, efectivele ucise fiind considerate suspecte de îmbolnăvire, această măsură va duce la eficientizarea combaterii bolii prevenind extinderea acesteia.

DSVSA Giurgiu solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA Giurgiu sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

DIRECTOR EXECUTIV, Dr. Liviu FLORESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.